Pitanja i odgovori

Zanima vas šta se krije iza komplikovanih pojmova - pasterizacija i homogenizacija mleka? Na pravom ste mestu jer ovde ćete naći odgovore na sva pitanja o mlečnim proizvodima i njihov uticaj na zdravlje.

U slučaju pitanja, pohvale ili primedbe molimo vas da nas kontaktirate na besplatni potrošački telefon 0800 277 277 ili putem elektronske pošte info@somboled.rs

Sadržaj


Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je tehnološki proces obrade mleka zagrevanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.

Šta je sterilizacija?

Sterilizacija je proces termičke obrade mleka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziovan tako da se sačuvaju svi vredni sastojci mleka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi.

Šta je homogenizacija?

U mleku se mlečna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mlečne masti u mleku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mlečne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mleko ima intenzivniju belu boju, puniji ukus, a na površini nema izdvojenog sloja mlečne masti.

Koje aditive Somboled koristi u svojim proizvodima?

Prehrambenim aditivima smatraju se stvari poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, a dodaju se hrani s ciljem poboljšanja organoleptičkih svojstava. Vrstu i količinu aditiva odredjuje Ministarstvo zdravstva i socijalne službe Pravilnikom o prehrambenim aditivima, N.N. 81/08. Prema tom pravilniku, koji je u skladu sa zakonom Evropske Unije, svaki je aditiv odredjen tzv. E brojem koji predstavlja naziv aditiva, njegovo funkcionalno svojstvo, dopuštenu upoprebu i najveću dopuštenu količinu.

Aditivi se koriste u malim količinama samo u nekim Somboledovim proizvodima. Svi aditivi koji se koriste u Somboled proizvodima dozvoljeni su za korišćenje u prehrambenoj i mlečnoj industriji, u svim zemljama Evropske Unije. Eventualni sadržaj aditiva naznačen je na proizvodu koji sadrži aditiv, prema odredbama Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, N.N. 41/08.

Šta je glikemički indeks hrane?

Glikemički indeks - GI faktor - je kategorizacija hrane prema njenom uticaju na nivo glukoze u krvi. Vrste namirnica koje imaju glikemički indeks od 1 do 50 spadaju u nisku GI grupu. Hrana koja ima GI od 50 do 75 spada u umerenu GI grupu, dok ona koja ima od 75 do 100 spada u hranu visokog glikemičkog indeksa.

Koji proizvodi ne sadrže gluten?

Gluten je belančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a nepodnošljivost organizma na tu belančevinu manifestuje se kao bolest pod nazivom celijakija. Posledica je tipična glutenska enteropatija koja se javlja kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog creva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane. Somboledovi proizvodi koji sadrže bilo koji alergen ili gluten imaju naznačenu prisutnost alergena/glutena na pakovanju proizvoda. Proizvodi koji sadrže gluten imaju naznačeno "sadrži gluten" na pakovanju proizvoda, na kraju specifikacije sastojaka.

Koji proizvodi sadrže najviše kalcijuma?

Važno je naglasiti da je apsorpcija kalcijuma u organizmu iz mleka i mlečnih proizvoda bolja nego iz drugih vrsta hrane. Zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje mlečnih proizvoda.

Šta su probiotici?

Probiotici su pojedinačne ili mešovite kulture živih mikroorganizama dodanih hrani koje imaju blagotvoran učinak na organizam domaćina poboljšavajući ravnotežu njegove urođene crevne mikroflore. U mlečnim proizvodima najčešće se kao probiotici koriste Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (LGG).

Preporučuje se da se pavlaka za šlag čuva na temperaturi do +4 ºC minimalno 8 sati, a onda je umutiti mikserom u uskoj, visokoj posudi.