Mascarpone je sveži meki sir od kravljeg mleka izrazito mlečno bele boje i svilenkasto kremaste strukture, poput najfinijeg pudinga.
Podelite članak:
Po nekima, mascarpone uopšte ne pripada porodici sireva jer mu je proizvodnja sličnija procesu dobijanja jogurta. Mascarpone sadrži visoki deo mlečne masti, čak oko 75%, a konzistencija mu varira od proizvođača do proizvođača pa je ponekad poput pavlake, a ponekad čvrst poput maslaca.
Najčešće se koristi u pripremi mnogih vrhunskih italijanskih deserata poput tiramisua, zabaglionea i različitih krema, zatim različitih slatkih jela, kremastih kolača i torti od sira. Odličan je i poslužen samostalno uz jagode ili šumsko voće, a uz dodatak finog likera, kakaa ili kafe pretvara se u pravi dekadentni desert. U Italiji se često koristi i u slanim namazima uz dodatak inćuna.
Galbani Mascarpone dostupan je u praktičnoj plastičnoj posudi od 250 g.