Pica sa Galbani Mozzarelom i Paesanom (@jaukuhinji)
Podelite recept:
U šoljici pomešati kvasac, šećer i toplu vodu pa ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U činiju za mešanje staviti brašno i so i dodati nadošli kvasac i malo maslinovog ulja. Nakon toga, zamesiti glatko testo, vratiti u činiju, preliti sa malo maslinovog ulja, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
Kad je testo naraslo podeliti ga na dva dela i jedan rastanjiti u kružni oblik prečnika pleha (33 cm). Prebaciti zatim testo u pleh i dodatno rastanjiti u veliičinu pleha, s tim da na ivicama treba ostaviti malo deblje testo a u sredini tanje. Testo premazati pestom, poređati kolutove mozzarelle, kolutove paradajza, malo ljute papričice, sve posuti origanom i staviti u rernu predhodno zagrejanu na najjače da se peče oko 10 minuta tj. dok kora po krajevima nije krenula da rumeni. Gotovu pizzu ukrasiti sa malo svežeg bosiljka i servirati. Prijatno!
Od druge polovine testa napraviti dve manje pizze proizvoljnog oblika, testo staviti u pleh na papir za pečenje i premazati pestom, sa strane na papir za pečenje staviti dva "koluta" paradajza. Pleh ide u rernu i peče se dok testo blago nije krenulo da rumeni po ivicama (oko 10 minuta) a onda dodati kolutove mozzarelle i peći još minut-dva tj. dok sir nije krenuo da se topi. Na kraju, izvaditi pizze iz rerne, pečeni paradajz pažljivo prebaciti na pizze, dodati malo maslina, ljute papričice, pršute, listića bosljka i još malo pesto sosa od pre i servirati.